Društvo slovenskih sodnikov InLine hokeja

SLOVARČEK

Prepir: Vsak fizičen pretep med dvema ali več nasprotnih si igralcev, za katere se dosodi kazen ali več kazni.

Protinapad: Položaj, kjer ima igralec posest ploščice/žogice in pred njim in nasprotnimi vrati ni nasprotnika ter je v precejšnji priložnosti za dosego zadetka.

Udarec z ročajem: Položaj, kjer igralec uporabi ročaj palice pri zgornji roki, da na hitro zabode ali poskuša zabosti nasprotnika.

Trener: Trener je oseba, ki je prva odgovorna za vodenje igre ekipe. Skupaj z vodjo ekipe, je trener odgovoren za vodenje ekipe pred, med in po tekmi.

Prostor vrat: Zarisane površine pred vrati na igralni površini, kjer napadalni igralci ne smejo ovirati vratarja.

Prostor sodnika: Pred sedežem kontrolorja kazni, na igralni površini zarisan prostor, ki ga uporabljajo uradne osebe na tekmi.

Nalet s palico: Ko igralec drži palico z obema rokama nad igralno površino in z njo udari nasprotnika.

Odboj ploščice/žogice: Ko se ploščica/žogica dotakne igralca ali predmeta in s tem spremeni smer.

Usmerjanje ploščice/žogice: Dejanje namernega premikanja telesa, rolerjev ali palice, da se lahko usmeri ploščico/žogico v želeno smer.

Začetni met: Dejanje, ko sodnik vrže ploščico/žogico med dve palici nasprotnih igralcev za začetek igre. Začetni met se začne, ko sodnik določi mesto začetnega meta in zavzame položaj za met. Konča pa se, ko je ploščica/žogica vržena po pravilih.

Pretep: Resnično udarjanje s pestmi nasprotnika ali nasprotnike.

Vratar: Vratar je oseba, ki jo določi ekipa in nosi posebno opremo, ima posebne pravice in preprečuje pot ploščici/žogici v vrata.

HECC: The Hockey Equipment Certification Council je neodvisna organizacija, ki je odgovorna za razvoj, širitev in testiranje standardov za zaščitno hokejsko opremo. Oprema, ki je odobrena od HECC, je priporočljiva za vse igralce.

Peta palice: Točka, kjer se srečata držaj palice in dno rezila palice.

Zadrževanje s palico: Uporaba rezila palice na kateremkoli delu telesa nasprotnika.

Vodstvo tekmovanja: Vodstveni organ ekipe ali ekip v tekmovanju razen: na IIHF turnirjih je to telo disciplinska komisija turnirja.

Uradne osebe izven igrišča: Uradne osebe, ki pomagajo pri vodenju tekme: Uradni zapisnikar, časomerilec, kontrolor kazni in dva sodnika za vrati.

Kazen: Kazen je rezultat kršitve pravil s strani igralca ali uradne osebe ekipe. Običajno vključuje odstranitev kršitelja iz igre za določen čas. V nekaterih primerih je kazen kazenski strel ali pa dosojen zadetek.
Mala kazen traja minuto in pol. Velika kazen traja 4 minute.

Igralec: Član ekipe, ki je fizično prisoten na tekmi. Vratar se smatra kot igralec, razen v primerih, ko je v pravilih posebej opredeljeno.

Posest ploščice/žogice: Igralec ali vratar, ki se je zadnji dotaknil ploščice/žogice vključno z njenim odbojem od igralca ali njegove opreme.

Posest in kontrola nad ploščico/žogico: Igralec ali vratar, ki se je zadnji dotaknil ploščice/žogice in ki tudi usmeri ploščico/žogico v želeno smer.

Zaščitna oprema: Oprema, ki jo nosijo igralci izključno zato, da jih varuje pred poškodbami. Vsa oprema mora biti industrijsko narejena.

Oslabljen: Oslabljen pomeni, da je ekipa pod številčno močjo nasprotne ekipe na igralni površini. Ko je proti oslabljeni ekipi dosežen zadetek, se mala kazen ali kazen v klopi, ki je povzročila oslabljenost, avtomatično zaključi. Če pa enako število igralcev obeh ekip služi enake kazni (samo male, male v klopi, velike in kazni igre), nobena ekipa ni oslabljena.

Udarjanje s palico: Dejanje udarca s palico ali poskusa udarca s palico nasprotnika ali zamah s palico proti nasprotniku, četudi ni prišlo do kontakta.

Bodenje z rezilom palice: Dejanje bodenja ali poskusa bodenja nasprotnika z vrhom rezila palice, medtem, ko igralec drži palico z eno ali obema rokama.

Zamenjava vratarja: Vratar, ki je določen na zapisniku in ne nastopa na igralni površini.

Uradne osebe ekipe: Oseba, ki je kadarkoli odgovorna za ekipo kot je to: Vodja ekipe, tehnični vodja, trener ali fizioterapevt.

Začasni vratar: Igralec, ki ni določen za vratarja na zapisniku in zavzame pozicijo vratarja, ko noben vratar ni sposoben sodelovati na tekmi. Začasni vratar ima pravice in omejitve vratarja, mora pa se vrniti kot igralec, ko je vratar usposobljen za igro.
 


Prijava za člane:    Uporabniško ime: Geslo:
Ste pozabili geslo?
© 2022, DSSILH :: :: vse pravice pridržane :: zemljevid strani :: oblikovanje in izdelava spletnih strani SINUS IKS d.o.o.