Društvo slovenskih sodnikov InLine hokeja

V. POGLAVJE – URADNE OSEBE

 

Pravilo 501 IMENOVANJE URADNIH OSEB

 1. Sodniški sistem – uradna metoda sojenja IIHF tekem je sojenje z dvema sodnikoma. Govora je samo o dveh sodnikih - sistem sojenja z dvema sodnikoma.
   
 2. Vsi sodniki so delegirani in pod kontrolo vodstva tekmovanja ali notranje sodniške organizacije.

  Za IIHF tekmovanja sodnike delegira mednarodni kontrolor sojenja.
   
 3. Sodnik(i) imajo polna pooblastila in končno odločitev v vseh sporih in to ni predmet pritožb med samim potekom tekme.
   
 4. Vsi sodniki morajo biti oblečeni v črne hlače, zgornji del opreme je oblikovan za in-line hokej, črno hokejsko čelado s pravilno zapetim jermenom. Imeti morajo tudi nakomolčnike, nakolenčnike in ustrezno golenično zaščito.

  Sodniki morajo na levi strani prsi dresa nositi IIHF sodniški znak na vseh tekmah. Katerikoli drug znak se nosi na rokavih dresa. Nošenje imena na dresu je predmet ligaških tekmovanj.

  Sodniki morajo biti opremljeni z ročnimi piščalkami in kovinskim metrskim trakom z minimalno dolžino 2m.
   
 5. Za turnirske tekme turnirska komisija določi časomerilca, kontrolorja kazni, uradnega zapisnikarja in dva sodnika za vrati.

 

Pravilo 502 SODNIK

 1. Sodnik mora imeti popoln nadzor nad igro in popoln nadzor nad vsemi uradnimi osebami na tekmi, nad igralci med igro, vključno s prekinitvami. V primeru spornih situacij je njegova odločitev dokončna.

  Sodniki morajo priti na igralno površino pred prvim ogrevanjem in morajo ostati na igrišču do konca vsakega polčasa, dokler igralci ne odidejo v slačilnice. Kazni se lahko dosodijo kadarkoli pred, med in po tekmi.
   
 2. Pred vsako tekmo sodnik pregleda vse tekmovalne kartone od vsakega igralca in trenerja in jih primerja z igralno listo. Katerikoli igralec, ki nima tekmovalnega kartona, ne more nastopiti na tekmi.
   
 3. Sodnik mora skrbeti, da sta ekipi poklicani na igralno površino pravočasno, tako da se igra lahko začne ob določenem času. To velja tudi za začetek vsake četrtine.

  Če je zaradi kakršnegakoli vzroka zamuda ob začetku tekme večja kot 15 min ali če se zaradi nepotrebnega zavlačevanja pri naslednjih četrtinah igra ne nadaljuje, mora sodnik v svojem poročilu odgovorni zvezi navesti vzrok zamude in moštvo ali moštvi, ki sta zamudo povzročili.
   
 4. Sodnik mora vizualno pregledati igralce, ko se ti ogrevajo. Če je videti kakršnokoli pomanjkljivost v obvezni opremi, mora sodnik doseči, da so vsi igralci oblečeni kot je to zahtevano po pravilih.
   
 5. Sodnik mora pred začetkom tekme preveriti, če so določeni časomerilec igre, kontrolor kazni, zapisnikar in sodnika za vrati na svojih mestih. Prepričati se mora, da so signalne naprave in naprava za merjenje časa v redu.
   
 6. Sodnikova dolžnost je, da za prekrške po predpisanih pravilih izreka kazni in da v primeru dvomljivih zadetkov da svojo končno odločitev. Preden izreče svojo končno odločitev (v primeru dvomljivih zadetkov), se lahko posvetuje s sodnikom za vrati.
   
 7. Sodnik mora javiti uradnemu zapisnikarju ali kontrolorju kazni vse zadetke, asistence in vse dosojene kazni ter vzrok, zakaj je do njih prišlo.

  Sodnik mora zapisnikarski mizi sporočiti vzrok, ko ni priznal zadetka vsakič, ko se lučka za vrati prižge kot napaka in vsakič, ko je zadetek nepravilno dosežen.
   
 8. Če sodnika ni na tekmo ali tekme ne more nadaljevati zaradi bolezni ali poškodbe, se vodje ekip ali trenerji dogovorijo o sodnikih. Če ne pride do dogovora, se mora določiti igralca iz vsake ekipe, da sodita tekmo.

  Če medtem pridejo uradno delegirani sodniki na tekmo, morajo takoj zamenjati začasne.
   
 9. Po vsaki tekmi morajo sodniki pregledati in podpisati zapisnik in ga vrniti uradnemu zapisnikarju.

  Sodniki so dolžni sporočiti vodstvu tekmovanja vse disciplinske kazni, disciplinske kazni igre in kazni igre takoj po tekmi z opisom vseh dogodkov in okoliščin okrog incidenta.

 

Pravilo 503 OSTALE DOLŽNOSTI SODNIKA

 1. Sodnik zaustavlja igro pri off-side-u, pri prepovedanem dolgem strelu, ko je ploščica/žogica zunaj igralne površine, ko se vmeša nepooblaščena oseba v igro, ko je ploščica/žogica udarjena s palico iznad višine ramen, ko je podana z roko soigralcu, če so vrata premaknjena iz svojega normalnega položaja. Ko je sodnik v bližini vrat, mora zaustaviti igro, takoj ko ploščica prečka linijo vrat in je dosežen zadetek. Sodnik mora zaustaviti igro ko se je dogodila prezgodnja zamenjava vratarja – pravilo 205, kadar se igralci poškodujejo – pravilo 206 in zaradi vmešavanja gledalcev – pravilo 622.
   
 2. Če sodnik zapusti igralno površino, zaradi nepričakovane nezgode, medtem ko tekma teče, takoj prekine igro.

 

Pravilo 504 SODNIKA ZA VRATI

 1. Na vsakem koncu igrišča je po en »sodnik za vrati«. Ne smeta biti člana ekip, ki so vključene v tekmo, niti ne smeta biti zamenjana po začetku tekme, razen, če je očitno, da nista sodila pravično. V tem primeru se lahko sodnik odloči za zamenjavo.
   
 2. Med igro sta sodnika v posebnih kabinah za vrati, tako da ne moreta biti ovirana pri opravljanju njunih dolžnosti. Sodnika za vrati med igro ne smeta zamenjati svojih mest.
   
 3. Sodnik za vrati mora odločiti, če je ploščica/žogica popolnoma prešla linijo vrat in dati ustrezen signal. Odločiti mora, če je ploščica/žogica prešla linijo med vratnicami in pod prečko in je popolnoma preko linije vrat. Odločitev sodnika za vrati mora biti »zadetek« ali »ni zadetka«, sodnik pa jo lahko spremeni.

 

Pravilo 505 KONTROLOR KAZNI

 1. KONTROLOR KAZNI mora imeti pravilen zapisnik vseh kazni, ki jih je dosodil sodnik vključno z imeni kaznovanih igralcev, kaznovanih
  prekrškov, časovno trajanje kazni in čas, ko je bila kazen dosojena. Kontrolor kazni mora zapisati vsak kazenski strel in izid kazenskega strela.
   
 2. Kontrolor kazni mora preveriti in poskrbeti, da služena kazen časovno pravilno poteka. Kontrolor kazni je odgovoren za pravilno postavitev vseh malih in velikih kazni na semaforju, takoj pa mora javiti sodniku, če je prišlo do razlik med merjenim časom z uro in pravilnim uradnim časom.

  Kontrolor kazni mora povedati kaznovanemu igralcu, koliko časa je še do izteka kazni, če ta to zahteva.

  Disciplinske in istočasne kazni niso zabeležene na uri, vendar pa morajo biti kaznovani igralci opozorjeni in pripravljeni za vstop v igro ob prvi zaustavitvi igre po preteku kazni.
   
 3. Če igralec zapusti klop za kazni pred iztekom kazni, si mora kontrolor kazni zapisati čas in o tem obvestiti sodnika pri naslednji ustavitvi igre.

 

Pravilo 506 URADNI ZAPISNIKAR

 1. URADNI ZAPISNIKAR mora pred začetkom tekme dobiti seznam vseh igralcev obeh moštev. To informacijo lahko dobi tudi trener nasprotnega moštva. Uradni zapisnikar mora zahtevati imena obeh kapetanov in si jih zapisati v uradni zapisnik.
   
 2. Uradni zapisnikar mora imeti zabeležene vse zadetke in asistence pri njih.

  Uradni zapisnikar si mora tudi zabeležiti čas zamenjave nadomestnega vratarja in zadetke, ki so bili doseženi, ko je vratar zapustil igralno površino.
   
 3. Točke za zadetke in asistence morajo biti javno objavljene kot tudi vse spremembe. Nobena zahteva za spremembo katerihkoli dobitnikov točk se ne upošteva, razen, če je bila podana s strani kapetana pred zaključkom tekme.
   
 4. Uradni zapisnikar mora dati zapisnik v podpis sodniku in ga poslati vodstvu tekmovanja.

 

Pravilo 507 ČASOMERILEC IGRE

 1. ČASOMERILEC IGRE sporoči sodniku, da začne vsako četrtino, sodnik pa se mora držati predpisanega igralnega časa. Časomerilec igre meri ves uradni igralni čas.
   
 2. Če igrišče ni opremljeno z avtomatično zvočno napravo ali če taka naprava odpove, mora časomerilec igre oznaniti konec igralnega časa s piščalko.
   
 3. Časomerilec igre mora oznaniti, kdaj se prične zadnja minuta v prvih treh četrtinah in ko je še dve minuti do konca zadnje četrtine.

 

Pravilo 508 VODSTVO TEKMOVANJA

 1. Izraz »ODGOVORNA ZVEZA« ali »VODSTVO TEKMOVANJA« pomeni po teh pravilih vse funkcionarje, ki posredno in neposredno vodijo tekmovanje.

 


Prijava za člane:    Uporabniško ime: Geslo:
Ste pozabili geslo?
© 2022, DSSILH :: :: vse pravice pridržane :: zemljevid strani :: oblikovanje in izdelava spletnih strani SINUS IKS d.o.o.