Društvo slovenskih sodnikov InLine hokeja

III. POGLAVJE – OPREMA

 

Pravilo 301 PALICE

 1. Palice morajo biti lesene, karbonske, grafitne, aluminijaste ali iz kakega drugega materiala, ki ga odobri mednarodna zveza. Palice ne smejo imeti nobenih štrlečih delov. Držalo palice mora biti ravno.

  Lepilni trak katerekoli barve se lahko ovije okrog palice na kateremkoli mestu.
   
 2. Palice ne smejo biti daljše od 163 cm, merjeno od zunanjega roba pete do konca ročaja ter ne daljše od 32 cm, merjeno od pete do konca rezila.

  Rezilo palice ne sme biti na nobeni točki ožje kot 5 cm in ne širše kot 7.5 cm.

  Lok rezila je omejen tako, da pravokotna razdalja med daljico, ki jo potegnemo med peto in koncem rezila ter najvišjo točko loka, ne presega 1.5 cm.
   
 3. Rezilo palice vratarja ne sme biti v nobeni točki širše kot 9 cm, razen v vogalu, kjer največja razdalja – širina – ne sme presegati 11.5 cm. Dolžina rezila ne sme biti večja kot 39 cm, merjeno od pete do konca rezila.

  Široki del ročaja ne sme biti daljši kot 71 cm, merjeno od pete, niti ne sme biti širši od 9 cm.
   
 4. Igralec ali vratar, ki uporablja palico, ki ni v skladu s temi pravili, si prisluži malo kazen.

  Če pa je bil zadetek dosežen s tako palico, se zadetek prizna, sledi pa kazen v skladu s pravili.

 

Pravilo 302 ROLERJI

 1. Vsi igralci in uradne osebe morajo nositi in-line rolerje, ki so potrjeni s strani IIHF. Igralci in uradne osebe lahko nosijo rolerje do 5-koleščkov, ki so narejeni za in-line hokej.
   
 2. Prepovedano je uporabljati hitrostne rolerje ali druge rolerje, ki bi lahko povzročile poškodbo. Uporaba kotalk namesto rolerjev ni prepovedana, ni pa priporočljiva.

 

Pravilo 303 OPREMA VRATARJEV

 1. Razen rolerjev in palice mora biti oprema vratarja izdelana tako, da mu zaščiti glavo in telo. Oprema vratarja ne sme imeti dodatkov, ki bi bili vratarju v pomoč pri obrambi vrat.

  Trebušni ščitniki, ki bi segali do višine stegen in zunaj hlač, niso dovoljeni.
   
 2. Največja širina blokirne rokavice, ne sme presegati 20,32 cm, dolžina pa ne 38,1 cm, in sicer na nobenem delu.

  Največja širina katerega koli zapestnega dela lovilne rokavice ne sme presegati 23 cm in skupna dolžina rokavice ne sme biti večja od 41 cm. Vrečke na lovilnih rokavicah so prepovedane. Z »vrečko« je mišljena kakršnakoli tkanina ali mreža ali drug material na vratarjevi rokavici lovilki, ki povezuje palec in kazalec in ga je več kot bi ga bilo potrebno, da samo zapolni prostor med vratarjevim palcem in kazalcem, ko sta ta dva popolnoma iztegnjena in razširjena. Če je rokavici dodan kakršen koli drug žep, vrečka ali kaka druga iznajdba s strani proizvajalca ali druge osebe, je taka rokavica nepravilna. Za kršitev tega pravila je predvidena mala kazen.
   
 3. Nožni ščitniki vratarjev ne smejo biti širši od 28 cm, ko jih imajo le-ti na nogah. Vratarjem ni dovoljeno uporabljati dodatne zaščite (kovina, jeklo, zaščitne odeje itd.) v prostoru od konca vratarjevih nožnih ščitnikov, pa do igralne površine (na sprednji strani).
  Za kršitev tega pravila je predvidena mala kazen.
   
 4. Vratar mora obvezno nositi čelado, narejeno za hokej, ki mora imeti pravilno zapet jermen. Vratar mora še imeti polno obrazno masko s ščitnikom za brado. Imeti mora še ščitnik za prsni koš. Vratna zaščita za vratarje je obvezna. Čelada, v katero je že vgrajena vratna zaščita, se smatra za sprejemljivo. Ko se dokaže, da vratar nosi ali uporablja nedovoljen del opreme, se vratarju ne dovoli, da nastopi na tekmi, dokler opreme ne popravi ali jo zamenja.


 

Pravilo 304 ZAŠČITNA OPREMA

Četudi nekatera zaščitna oprema ni obvezna za vse starostne kategorije, IIHF močno priporoča vsem igralcem vseh starostnih kategorij, da pravilno nosijo notranji ustni ščitnik, H.E.C.C. odobreno čelado in H.E.C.C. odobreno polno obrazno masko za vse tekme in treninge.

 1. Vsak udeleženec je osebno odgovoren, da nosi zaščitno opremo na vseh tekmah, ogrevanjih in treningih.

  Priporočljiva oprema za vse igralce je: ščitniki za kolke, zaščitene hokejske hlače, zaščitna šalčka ali medenični ščitnik, zaščita prsnega koša, ramenski in vratni ščitnik. Toplo je priporočljiva tudi očesna in polna obrazna zaščita za vse igralce.

  Obvezna oprema za igralce starejše od 20 let: čelada narejena za hokej s pravilno zapetim trakom za brado, nakomolčniki, rokavice narejene za hokej, nakolenčniki in zaščita za golenico. Notranja zaščita za usta je priporočljiva.

  Obvezna oprema za igralce stare 18 let in mlajše: čelada narejena za hokej s pravilno zapetim trakom za brado, polna obrazna maska narejena za hokej (ki mora biti oblikovana tako, da skoznjo ne more priti niti ploščica niti rezilo palice), nakomolčniki, rokavice narejene za hokej, notranji ustni ščitnik, nakolenčniki in zaščita za golenico. Igralci stari 19 in 20 let morajo nositi vizirje.

  Vsi sodniki morajo nositi črno čelado, narejeno za hokej s pravilno zapetim trakom za brado, nakomolčnike, nakolenčnike in zaščito za golenico.

  Za kršitev Pravila 304a, ko igralec nosi nedovoljeno opremo (čelada, obrazna zaščita) ali ne nosi pravilne obvezne opreme ali ne nosi opreme na način, čemur je namenjena, igralec ne sme igrati, dokler ta oprema ni popravljena ali zamenjana. Sodnik dodeli opomin moštvu, katerega igralec je kršil to pravilo. Za drugo kršitev kateregakoli igralca istega moštva, ki je kršilo že opominjano pravilo v času iste tekme, sodnik dodeli temu moštvu malo kazen v klopi.
   
 2. Vsa zaščitna oprema, razen rokavic, zaščite glave in vratarjeve nožne zaščite, mora biti nošena povsem znotraj dresov in hlač. Za kršenje tega pravila, se igralca odstrani iz igralne površine, sodnik pa opomni moštvo, katerega igralec je pravilo kršil. Za drugo kršitev kateregakoli igralca istega moštva, ki je kršilo že opominjano pravilo v času iste tekme, sodnik dodeli temu moštvu malo kazen v klopi.
   
 3. Med potekom srečanja in na ogrevanju morajo vsi igralci nositi hokejsko čelado s pravino pripetim paščkom. Če igralec na tekmovanjih IIHF na ogrevanju ne nosi čelade, sodnik to sporoči predsedujočemu tekmovanja, ta pa direktoratu ali disciplinski komisiji IIHF. Čelado morajo igralci nositi tako, da spodnji rob čelade ne sega več kot za en prst nad obrvmiin med paščkom in brado je lahko le za prst prostora. Če igralcu med igro čelada pade z glave, igralcu nadaljnja igra ni dovoljena in se mora takoj vrniti h klopi za igralce. Če vratarju med igro pade čelada ali obrazna zaščita z glave, mora sodnik ustaviti igro. Če si vratar namenoma odstrani čelado ali obrazno zaščito z namenom, da bi zaustavil igro, mu sodnik dodeli malo kazen zaradi zavlačevanja igre.

 

Pravilo 305 NEVARNA OPREMA

 1. Prepovedana je uporaba ščitnikov, ki so izdelani iz kovine ali kakega drugega materiala, ki lahko poškoduje igralce.

  Nošenje raznih odlitkov ali opornic, narejenih iz trdih in neupogljivih materialov je prav tako prepovedano, čeprav gre za ščitnike.

  Nakomolčniki, ki niso pokriti z mehko zaščito iz penaste gume ali podobnega materiala debeline vsaj 1,5 cm, se smatrajo za nevarno opremo.
   
 2. Rokavica, s katere je odstranjen del, ki ščiti dlan ali del dlani ali če je bil ta del narezan z namenom, da se lahko palico prime z golo roko, se pojmuje kot nepravilna. Če igralec nosi tako rokavico, mu mora sodnik izreči malo kazen.

 

Pravilo 306 PLOŠČICA

 1. Ploščica mora biti iz materiala, odobrenega s strani IIHF. Primarna barva je črna.

  Dimenzije ploščice morajo biti okvirno:
  Premer: 7,62 - 8 cm
  Debelina: 2 - 2,54 cm
  Teža: 100 - 120 g

 2. Na vseh igriščih, ki imajo ogrado nižjo od 100 cm in/ali so brez zaslonov za zaščito gledalcev, se mora igrati z žogico.

  S ploščico se lahko igra na igriščih, kjer je ograda višja od 100 cm in kjer je narejena ustrezna zaščita za gledalce.

  Ploščica se mora uporabljati na vseh IIHF tekmovanjih.

 

Pravilo 307 DRESI

 1. Vsi igralci, ki sodelujejo v IIHF tekmah, morajo biti oblečeni v enake drese z dolgimi rokavi. Za IIHF tekmovanja se morajo nositi tudi podložene ali navadne hokejske hlače.
   
 2. Vsak igralec in vsak vratar razvrščen v liniji mora nositi svojo identifikacijsko številko, v višini najmanj 20 cm, na zadnji strani dresa. Vse številke morajo biti polno pisane in sicer med 0 do 99. Niti dva člana iste ekipe ne smeta nositi iste številke.
   
 3. Če sta barvi dresov ali dresi obeh ekip podobni ali enaki, sodnik določi, da mora domača ekipa zamenjati drese.

 

Pravilo 308 MERJENJE OPREME

 1. Sodnik lahko kadarkoli po svoji presoji izmeri katerikoli del opreme.
   
 2. Kapetan kateregakoli moštva lahko zahteva merjenje kateregakoli dela opreme. Sodnik mora opraviti merjenje takoj. Noben zadetek ne more biti razveljavljen kot posledica kateregakoli merjenja.
   
 3. Če se ugotovi, da je del opreme, za katerega je bilo zahtevano merjenje, pravilen, se dodeli mala kazen v klopi za moštvo, ki je zahtevalo merjenje.
   
 4. Če se ugotovi, da je del opreme, za katerega je bilo zahtevano merjenje, napačen, se dodeli mala kazen igralcu, katerega oprema je bila merjena.
   
 5. Zahteva za merjenje je omejena na eno moštvo v katerikoli prekinitvi med srečanjem.
   
 6. Merjenje vratarjeve opreme, z izjemo palice, se lahko zahteva samo takoj po koncu katerekoli tretjine.
   
 7. Če v zadnjih dveh minutah rednega dela srečanja ali kadarkoli v podaljšku merjenje zahteva kapetan moštva, ki igra z dvema igralcema manj in se izkaže, da je oprema pravilna, sodnik moštvu, ki ni kršilo pravila, dosodi kazenski strel (KS).

 


Prijava za člane:    Uporabniško ime: Geslo:
Ste pozabili geslo?
© 2022, DSSILH :: :: vse pravice pridržane :: zemljevid strani :: oblikovanje in izdelava spletnih strani SINUS IKS d.o.o.